Vzdělání

Odteď už jen kváskový…

Určitě jste si ve své oblíbené pekárně nebo obchodu všimli nabídky kváskového chleba. A co možná více, dokonce někdo z vašich přátel nebo známých si takovýto chleba peče doma. V poslední době je kváskový chleba na vzestupu a to zejména z toho důvodu, že ho odborníci na výživu upřednostňují před konzumací klasického pečiva z bílé mouky. Kvásek obsahuje spoustu bakterií a kvasinek, zejména bakterie mléčného kvašení, díky kterým dochází k přirozenému procesu kvašení. Díky tomuto procesu je chleba z kvásku lépe stravitelný a dochází k lepšímu vstřebávání živin.
Tradiční kvásek se skládá pouze z žitné mouky a vody.
bochník chleba
Prostřednictvím bakterií a kvasinek vyskytující se přirozeně ve vzduchu a žitu začne kvásek fermentovat, čili kvasit. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a určité množství aromatických látek. Díky přítomnosti těchto látek chléb déle vytrží čerstvý, má antibiotické účinky a posiluje naší střevní mikroflóru. Kvásek kyne desetkrát pomaleji než kvasnice (droždí) a kynutí trvá různě dlouho dobu v závislosti na mnoha faktorech. Na délku kynutí má vliv okolní vlhkost, počasí a některé zdroje uvádějí i vliv fáze měsíce. Tato nevýhoda kváskového chleba může mnohé odradit od jeho přípravy i přesto, že kváskový chleba je v mnoha ohledech prospěšný pro naše zdraví.
Z tohoto důvodu se v poslední době staly velmi oblíbené kurzy pečení kváskového chleba, které se pořádají snad v každém větším městě.
zadělávání chleba
Struktura kurzů bývá více méně stejná a zaměřuje se na práci s kváskem –  jeho uchování a péči, tipy a rady na hnětení a kynutí těsta a následně jeho pečení. V ceně kurzů bývají i skripta, ve kterých najdete recepty a samotný kvásek. Kurzy se pořádají jak celodenní tak také kurzy trvající několik málo hodin – zpravidla tak okolo 3 hodin. V nabídce jsou akce zaměřené pro úplné začátečníky i pokročilé, které se věnují složitějším záležitostem týkající se kvásku. Pokud dáváte přednost pohodlí domova, nezoufejte – i vy se můžete naučit péct výborný kváskový chleba. V nabídce jsou totiž i online kurzy. Nevýhodou ovšem je, že musíte mít svůj vlastní kvásek a nezažijete autentičnost skupinového pečení.