Mrkvové placky
Přemýšlíte o tom, co uvaříte k sobotnímu obědu?Mrkvové placky mohou být tou správnou volbou. Jaké ingredience budete potřebovat?
Recept je pro 2–3 osoby:
- 7 větších mrkví
- 7 lžic hrubé mouky
- 2 lžíce polotučného nebo tučného tvarohu
- 2 vejce
- sůl
- stroužek česneku
- několik lístků bazalky
- pažitka
Mrkev nožem nebo škrabkou oškrabeme a omyjeme. Do větší mísy na hrubém struhadle nastrouháme, přidáme hrubou mouku, sůl – přibližně tři špetky, dvě vejce, dvě lžíce tvarohu. Tvarohem docílíme jemnější chuti a lepší konzistence těsta, takže se pak placky lépe tvoří. Dále stroužek česneku – prolisujeme ho nebo na drobno pokrájíme. Můžeme i několik lístků bazalky a trochu pažitky, které také pokrájíme. Bylinky dodají plackám pikantnější chuť. Vše dobře promícháme.
Na rozpálený olej na pánvičku klademe lžící mrkvové těsto a tvoříme placičky (2–3 lžíce na jednu placku), které smažíme po obou stranách do zlatova. Hotové placky dáváme do kastrůlku nebo na mísu pod pokličku, aby před podáváním k obědu nevychladly.
Jako příloha se k mrkvovým plackám výborně hodí vařené brambory omaštěné máslem, posypané petrželkou, pažitkou nebo koprem. Postačí však i dobrý chléb. Můžeme přidat kyselou okurku a lžičku majonézy či tatarské omáčky. V případě, že nám náhodou nějaké placky zbydou od oběda, většinou se tak ale nestává často, protože zmizí velmi rychle, je možná chutná svačinka či večeře. Dobrou chuť!
Mrkev je dobrá na oči, posiluje imunitu, snižuje cholesterol, napomáhá trávení. Kromě betakarotenu – provitaminu A, který je rozpustný v tucích, obsahuje vitaminy C, B, ale také draslík, hořčík a fosfor. Už svojí oranžovou barvou napovídá, že je zdravá. Pro sladkou chuť je oblíbená i u dětí.
Vybírejte si však dobré prodejce, aby byla mrkev kvalitní – bez průmyslových pesticidů, které jsou škodlivé.